7 activităţi anti-plictiseală

În articolul trecut am vorbit despre plictiseală şi ce fac oamenii atunci când sunt plictisiţi. Link aici https://ziatyvis.wordpress.com/2019/10/08/plictiseala-noastra-cea-de-toate-zilele/

Mai jos sunt câteva soluţii pentru a înlocui televizorul şi alte îndeletniciri, care ne storc de energie sau ne contaminează cu tot felul de sentimente negative, cu activităţi care să ne facă timpul să treacă într-un mod plăcut, însă care pot să ne ofere mai mult sentimentul că trăim.

După o zi de relaxare ar trebui să ne simţim odihniţi şi reîncărcaţi cu energie pentru zilele următoare. Uneori, am impresia că în această eră a internetului, a jocurilor, a reţelelor de Social Media, am uitat cum e să simţim viaţa. Ne place să ne ducem existenţele pe reţelele de socializare, în jocuri şi în dramele din seriale şi mai puţin cu cei dragi, deşi cei dragi sunt lângă noi, iar cei de pe îndrăgitele reţele, cine ştie pe unde. Cam aşa se duce mare parte din timpul nostru.

Mă gândesc că poate tocmai de aici vine seara şi sentimentul de pierdere de vreme şi de plictiseală. Da, e nevoie de relaxare. Dar dacă facem activităţi care ne strorc de energie se mai numeşte relaxare? Uneori sunt doar activităţi de a umple spaţiile goale, de teamă să nu ne plictisim. Să fim ocupaţi. Timpul nostru este preţios. Nu îl mai putem recupera. Tocmai de asta m-am gândit la cum pot câştiga timp, în loc să pierd timp şi energie. Nu zic că de acum trebuie să trăim ca în Evul Mediu, ci doar că trebuie să fim puţin mai atenţi la modul în care ne petrecem timpul.

Deşi pare că se întâmplă atât de multe lucruri în jurul nostru, toate ştirile şi filmele şi jocurile sunt create să te ţină acolo, în povestea lor, cât mai mult timp, să avem mereu impresia că trebuie să ştim şi să vedem totul exact în momentul în care se întâmplă. Iar aste vine din dorinţa noastră de a şti tot ce se petrece, de a fi la curent cu ultimele evenimente. Dar chiar vrem să ştim ce mai mănâncă Gheorgiţă din deal? Sau cu ce s-a mai îmbrăcat nu ştiu cine la nunta cuiva necunoscut? Dacă da, atunci e timp pierdut cu scop. Dacă nu ne chiar interesează asta, din păcate am pierdut un timp pe care nu îl vom redodândi niciodată. Uneori e în regulă, dar ar trebui să acordăm puţin mai mult interes timpului nostru. Altul nu mai avem. Aşadar, m-am hotărât să vă împărtăşesc câteva dintre activităţile pe care îmi place să le fac în timpul liber şi care nu îmi lasă loc de plictiseală. Iar unele dintre acestea, chiar se întâmplă cu ajutorul internetului şi a tuturor site-urilor nefaste de social media.

  1. Hobby

Grădinărit, croşetat, citit, gătit, desenat, origami, caligrafie, colecţii de timbre sau frunze sau cine ştie mai ce, fotografie, puzzle, toate te ajută să te deconectezi de muncă şi de rutină. Pentru practicarea hobby-urilor e nevoie de timp şi să ştii ce îţi place să faci. Uneori şi de bani, dar există şi hobby-uri care să nu necesite o prea mare cheltuială. Poţi deveni mai creativ, poţi descoperi noi direcţii de dezvoltare şi noi sensuri ale vieţii. De asemenea, un hobby ne ajută şi să ne organizăm mai bine atunci când vrem să ne îndeplinim un vis.

2. Educaţie

Aici nu cred că e nevoie să zic prea multe pentru a vă convinge de ce e mai bună educaţia decât statul în faţa televizorului. Nu e nevoie neapărat de o şcoală sau de o facultate ca să înveţi ceva nou. Acum sunt o mulţime de site-uri unde se pot găsi cursuri şi articole de specialitate, indiferent de ce ai vrea să înveţi nou. Niciodată nu e prea târziu să pătrundem în secretele unei subiect care ne place, iar în plus creierul îşi va menţine funcţiile într-o formă optimă.

3. Plimbări

Am ales să le scriu separat de sport. Plimbările le văd ca un fel de hrană pentru minte. Sunt momente în care avem nevoie doar să absorbim frumuseţea naturii din jurul nostru, chiar şi a oraşului. Cu o plimbare în aer liber se poate scăpa de lipsa de chef. O acţiune mică poate fi începutul unei activităţi mai complexe, iar astfel o plimbare de cinci minute poate fi începutul unei după-amieze cu multe lucruri de făcut.

4. Curăţenie

Aici iar cred că nu e nevoie să exemplific prea mult de ce e bine să facem curăţenie. Asta doar dacă nu cumva eşti obsedat de curăţenie. Dacă deja sticleşte totul în jurul tău, poţi alege să faci orice altceva. Atunci când e ordine în jurul nostru, creierul lucrează mai uşor.

5. Sport

Sportul, practicat regulat, ajută la creşterea nivelului de concentrare, la a lua decizii mai rapid, dar creşte şi nivelul fericirii. În timpul practicării sportului se secretă endorfine şi serotonină, pe lângă alte substanţe benefice corpului. Practic, fericirea va pune stăpânire pe tine, fără să îţi dai seama. Creierul va fi mai oxigenat şi chiar dacă îţi vei simţi corpul mai obosit, mintea va fi mai odihnită.

6. Voluntariat

Există oameni care au nevoie de ajutorul tău. Pentru ei poate nu există această opţiune de a ajunge să fie plictisiţi, pentru că sunt nevoiţi mereu să se gândească la nevoile de bază ale supravieţuirii. Aşa că, dacă există posibilitatea, ajutată-i pe cei din jur. Eventual poţi deveni voluntar pentru diferite organizaţii non-profit cu ale căror valori rezonaţi. Sentimentul că sunteţi de ajutor societăţii, nu aduce doar o stare de bine, ci şi reduce stresul.

7. Plan pentru visul tău

Părerea mea e că orice vis poate fi atins. Asta, în cazul în care cineva lucrează la acest vis. Adică, tu. Nimeni altcineva nu poate face asta în locul tău, pentru că e visul tău. Orice vis împlinit începe cu un plan, cu câţiva paşi uşor de urmat. Dacă vrei să vezi Roma, nu e suficient doar să te gândeşti ce frumos ar fi. Ia o foaie de hârtie, un creion şi completează ce ai avea nevoie să faci ca să ajungi unde îţi doreşti.

Acestea fiind scrise, vă doresc spor la treabă!

Imagine de <a href=”https://pixabay.com/ro/users/geralt-9301/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=1829506″>Gerd Altmann</a> de la <a href=”https://pixabay.com/ro/?utm_source=link-attribution&amp;utm_medium=referral&amp;utm_campaign=image&amp;utm_content=1829506″>Pixabay</a&gt;

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.