Surse surprinzătoare de inspirație

Inspiration

      Când vine vorba de inspirație, nu există nicio rețetă ”gata de urmat” și nici vreo formulă ”Inspiration On – just add water”. Fiecare persoană își găsește momentele de ”aha” într-un alt mod.

        Pablo Picasso a zis că ”Inspirația există, dar trebuie să te găsească muncind.” Da, e adevărat, cu cât lucrezi mai mult la un anumit proiect sau acorzi mai multă atenție, cu atât s-ar putea să-ți vină mai multe idei. Totuși, se mai întâmplă uneori, să lipsească ceva din creația ta (că e vorba de proză, poezie, pictură, muzică) și să nu îți dai seama ce e acel ceva. Atunci e momentul să te detașezi și să iei o pauză activă. Să nu te mai gândești conștient la cum se poate rezolva problema, ci să ajuți răspunsul la întrebarea ta să iasă singur la suprafață, pentru că de cele mai multe ori ideea salvatoare este în mintea ta. Mintea relaxată s-ar putea să găsească mai multe răspunsuri, nu doar unul, iar astfel vei avea de unde să alegi. În următoarele rânduri, îți propun zece activități simple și gratuite care te pot ajuta să te separi puțin de ceea ce te blochează. Activitățile prezentate au fost deja încercate de mine și pot zice că dau rezultate. Nu am trecut activitatea citit, deoarece am presupus că deja ai încercat și nu a funcționat.

  1. Fă o plimbare într-un parc. Culori, sunete, mirosuri, oameni, comportamente. Orice din jurul tău poate deveni acel ceva ce îți declanșează ideea de care aveai nevoie.
  2. Joacă-te cu animalele. Nu trebuie să ai un animal de companie, dar sigur cineva din jurul tău are.
  3. Desenează/colorează. Poți desena orice. Cel mai bine e să pui pixul sau creionul pe hârtie și să vezi unde te duce gândul. Dacă preferi să colorezi, privește ce culori vrei să folosești și întreabă-te de ce le vrei pe acelea.
  4. Ascultă muzică. Ascultă melodii care îți plac. Ascultă chiar și melodii care nu îți plac. Încearcă să înțelegi ce sentimente îți transmit și de ce.
  5. Activități casnice. Se spune că Agathei Christie îi veneau ideile atunci când spăla vase. Sigur găsești ceva de făcut. Spală vase, ordonează dulapul din baie, șterge praful, reorganizează-ți hainele în dulap.
  6. Îngrijește plantele din casă sau din grădină. Poate îți place chiar să vorbești cu plantele (nu, nimeni nu te judecă!), așa că cine știe ce poveste poate ieși din atenția oferită florilor.
  7. Scrie o scrisoare. Orice fel de scrisoare. De dragoste către o persoană pe care o admiri în secret, de mulțumire către o persoană care nu mai face parte din viața ta, chiar și o reclamație despre ceea ce te nemulțumește, o scrisoare către tine cel din copilărie sau cel din viitor.
  8. Privește cerul pe timp de noapte(constelațiile)/pe timp de zi când e înnorat(ascultă povestea norilor). Cerul este o sursă nelimitată de inspirație. Se petrec atât de multe lucruri acolo sus, dar noi suntem obișnuiți să privim doar la nivelul nostru…
  9. Fă sport. Dansează/aleargă/înoată/mergi la sală. Aici voi spune un singur cuvânt: Serotonină.
  10. Vorbește cu un prieten/prietenă. Nu trebuie să fie un expert. O persoană care te ascultă și îți pune întrebări referitoare la ce îți dorești să faci te poate ajuta. Prin expunerea problemei îți poți găsi singur rezolvarea unei probleme sau poate apărea acea idee care refuza să se ivească din negura gândirii.

       Abia aștept să le încerci și să-mi spui părerea ta despre ce ți-a adus acel moment de inspirație de care aveai nevoie. Mult succes!

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.